Chamonix – Mont Blanc

Wie een lichte vorm van hoogteziekte wenst te ervaren moet eens op één dag van bijna zeeniveau naar 3.842 meter hoogte gaan. Ik had mijn zus in Frankrijk bezocht en wou mijn echtgenote laten kennis maken met de wondermooie pracht van de gletsjers in de Alpen. Wat kan je dan beter doen dan een ommetje te maken via Chamonix.

Chamonix1_jvdb

Chamonix-Mont-Blanc, meestal Chamonix genoemd is een stadje in het oosten van Frankrijk, in het departement Haute-Savoie, aan de voet van de Mont Blanc, en telt 8927 inwoners. Waarschijnlijk is deze introductie een beetje overbodig omdat iedereen Chamonix wel weet te situeren. Ook al vanwege de grote ramp die zich jaren geleden in de Mont Blanc tunnel heeft afgespeeld.

Maar laat dat je beeld over Chamonix niet vertroebelen, het is immers een prachtig vakantiedorp die de bergliefhebber alles biedt wat die tijdens een vakantie in de bergen ook maar kan verlangen. Van sportieve uitdagingen, tot relaxerende ‘wellness’. De winkelstraat is autovrij en naast de talrijke boetieks en souvenirwinkels kan je er ook betrekkelijk goed eten. Ik schrijf ‘betrekkelijk’ omdat ze daar in de streek nogal prat gaan op hun fondue savoyarde, een ongebonden kaasfondue waarvan de kaasslierten tergend tussen je tanden kruipen. Helemaal anders dan de smeuïge Zwitserse kaasfondue die je een twintigtal kilometer verder, over de grens, kan eten.

Gelukkig hebben de restaurants in Chamonix heel wat meer te bieden dan hun fondue. Overigens zijn er heel wat uitstekende hotels. Een absolute aanrader is Hotel Le Morgane. Niet enkel vanwege haar centrale ligging, de superieure kwaliteit van hun kamers aan betaalbare prijzen, maar ook vanwege de ongeëvenaarde vriendelijkheid van hun personeel. In gans mijn leven had ik geen enkel hotel verbleven waar bij aankomst één van de medewerkers ruim een kwartier de tijd heeft genomen om mij een persoonlijk rondleiding te geven en alle faciliteiten te tonen waarvan we gebruik konden maken.

Meer over de hotels in Chamonix kan je hier te weten komen.

Dit terzijde, ons doel was de gletsjerspracht van de Alpen en dus gingen we meteen met de lift naar de Aiguille du Midi. De kabelbaan bestaat uit twee trajecten. Het eerste traject start in Chamonix op een hoogte van 1035m en gaat naar de Plan d’Aiguille (2317m). Van hieruit stijgt men via de tweede baan, zonder ondersteuning van pilaren, naar het station op de top waar men arriveert op de noordelijke piek op een hoogte van 3777 meter. Via een loopbrug is de noordelijke piek verbonden met de centrale piek en ik voelde al meteen de gevolgen van het gebrek aan acclimatisatie. Mijn lichaam was de ijle zuurstof niet gewoon en dit bracht een lichte duizeligheid met zich mee en de noodzaak om na elke tien stappen naar lucht te happen. Als ervaren bergwandelaar, die meer dan eens deze hoogte heeft opgezocht, had ik het kunnen weten, maar Chamonix was maar een tussenstop en tijd om te acclimatiseren was er niet.

Dit alles kon evenwel onze bewondering voor het omliggende landschap niet bederven. De Mont Blanc en talrijke andere bergtoppen staan hier indrukwekkend mooi te wezen.

Chamonis_mont_blanc_jvdb

En er zijn aardig wat bergtoppen in de omgeving van Chamonix. Enkele ervan zijn:

Mont Blanc (4810m),  Mont Maudit (4465m),   Mont Blanc du Tacul (4248m)
Dent du Géant (4013m),  Arête de Rochefort (4015m),  Grandes Jorasses (4208m),
Aiguille de Talèfre (3730m),  Grand Charmoz (3445m),  Aiguille de Triolet (3874m),
Tour Noir (3863m),  Aiguille d’Argentière (3901m),  Aiguille du Tour (3542m),
Grande Fourche (3610m), Aiguille de Chardonet (3824),  Aiguille Verte (4121m),
Les Drus (3754m),  Les Droites (4000m), …

Les_Drus_jvdb
Les Drus – Petit Dru (3733m)

Geen wonder dat Chamonix en haar omgeving een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op elke bergliefhebber. Zo zijn er talrijke berghutten die je kan bezoeken:

Refuge Albert 1er (2711 m),  Refuge d’Argentière  (2771 m),  Refuge de la Charpoua (2841 m),  Refuge des Cosmiques (3613 m),  Refuge du Couvercle (2687 m),   Refuge de l’Envers des Aiguilles (2523 m),  Refuge du Goûter (3835 m),   Refuge de Leschaux  (2431 m),
Refuge des Grands Mulets (3051 m),   Refuge du Requin (2516 m),  Refuge de Tête Rousse (3167 m)

Kortom: als bergliefhebber zou je Chamonix toch minstens één keer in je leven moeten bezocht hebben.

Advertenties

Over JorisVdB

Schrijver en Technical Writer.
Dit bericht werd geplaatst in Hutten, Toerisme, Toppen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s